Hallensia 2022/01 rolt weldra van de persen

KAFT BUITEN

De geschiedenis van Jean Piek en zoon Auguste en van het welbekende Restaurant Bruxellois in de Zenneweg te Buizingen

door Rudolf Verleyen

Een Lembeekse oorkonde uit 1490 en de heerlijkheid van Zeelleke

door Jurgen Vandebotermet en Dirk Vandenplas

Halle (ook al) onder water in de 19de eeuw

door Luk Vandenbroucke

Halle onder water … ook in de 20ste eeuw

door Dirk Vandenplas m.m.v. Jozef Tordeurs

Halse Boekweit – Het oudste schepenregister van Sint-Martens-Lennik en Sint-Kwintens-Lennik

 

In memoriam Marcel Franssens

door Jurgen Vandebotermet

Waa klapter nog Als, Beussings of Lembeiks?

door Hervé Ravi

 


Een korte terugblik, een blik vooruit

Nieuwjaarswensen

Beste leden en sympathisanten,

2018 was opnieuw een goed gevuld jaar waarin de KGOKH op vele terreinen actief was: we werkten mee aan de “Nacht van de Geschiedenis” en Erfgoeddag, we namen deel aan opendeurdagen (Villa Servais) en presentaties (den AST), organiseerden wandelingen (Buizingen) en uitstappen naar tentoonstellingen (Oudenaarde en Leuven), gidsten lagere schoolklassen door de historische stadskern, hielden overleg met erfgoedorganisaties, antwoordden op tientallen historische vragen, gaven advies aan het stadsbestuur… vaak i.s.m. gelijk geïnspireerde organisaties als het Davidsfonds, den AST en Villa Servais. Dankzij de financiële steun van meer dan 400 betalende leden heeft de KGOKH in 2018 ook vier kloeke, gevarieerde afleveringen van Hallensia (samen goed voor maar liefst 248 pagina’s, ons hoogste aantal ooit) kunnen uitgeven. Hartelijk dank aan allen die onze werking ondersteunden. Het bestuur van de KGOKH wenst al onze leden en sympathisanten van ganser harte het allerbeste voor 2019 !

 

Lid worden van de KGOKH

Graag willen we u nog eens wijzen op de mogelijkheid om lid te worden van de KGOKH. Dat lidmaatschap is geen vrijblijvende donatie; u krijgt er heel wat voor terug ! Elke drie maanden (in maart, juni, september en december) ontvangt u een rijkelijk gestoffeerde aflevering van ons fraaie tijdschrift Hallensia, waarin op boeiende wijze over de grote en de kleine geschiedenis(sen) van Groot-Halle verteld wordt. U krijgt tevens toegang tot voordrachten, lezingen, filmavonden, wandelingen, ledendagen, uitstappen of tentoonstellingen, gratis of aan verminderd tarief. En elk jaar verschijnt er een Verhandeling over een lokaal historisch onderwerp (zie verder), waarop u aan gunsttarief kan inschrijven.

Voor slechts 25 EUR (basistarief) bent u al volwaardig lid. Wie graag wat extra wil doen, kan steunend lid worden en betaalt 50 EUR. En wie onze vereniging en haar werking structureel wenst te ondersteunen, kan beschermend lid worden en betaalt 100 EUR. Het volwaardige basistarief zorgt ervoor dat we een laagdrempelige vereniging blijven met een zeer democratische abonnementsformule, maar sinds 2018 volstaan de inkomsten uit lidgelden niet langer om de drukkosten van ons tijdschrift te dekken. Uw financiële ondersteuning is bijgevolg meer dan welkom !

Gelieve – desgewenst – het bedrag van uw keuze over te schrijven op ons rekeningnummer, IBAN BE64 0010 9717 2252, BIC GEBABEBB, ten name van de Kon. Geschied- en Oudheidkundige Kring 1500 Halle, met als vermelding “lidgeld 2019”. Hartelijk dank !

 

Uitverkocht: “Halle in de Tweede Wereldoorlog”

Verhandeling nr. 39, “Halle in de Tweede Wereldoorlog” (© 2016) van historicus Bruno Fierens is intussen volledig uitgeput, maar we onderzoeken de mogelijkheid van een herdruk en verstrekken graag concrete details zodra die bekend zijn. Geïnteresseerden mogen alvast een kattebelletje sturen naar info@hallensia.be.

 

Warm aanbevolen: “De Halse kiezerslijst van 1893-1894”

Verhandeling nr. 40, “De Halse kiezerslijst van 1893-1894” (© 2017) van genealoog René Jammart is een interessant boek, 184 pagina’s tjokvol informatie over de industriëlen, “commerçanten” en toonaangevende families in onze Zennestad 125 jaar geleden. Met zijn 120 illustraties (portretten, doodsprentjes, postkaarten, familiefoto’s, visitekaartjes, briefhoofden, reclameprenten, luchtfoto’s, plannen, kadastrale schetsen, verkoopaffiches… en vooral de foto’s van etalages met trots poserende handelaars) is deze uitgave tevens een aantrekkelijk kijkboek voor eenieder die graag snuistert in foto’s-uit-de-oude-doos en zich verwondert over hoe Halle en zijn inwoners er meer dan een eeuw geleden uitzagen. Een ideaal relatiegeschenk of Nieuwjaarscadeau ! Het boek is te koop aan stuntprijs: 15 EUR voor leden, 20 EUR voor niet-leden. U kan het bestellen door het correcte bedrag, inclusief 7 EUR portkosten (dat is in totaal 22 EUR voor leden of 27 EUR voor niet-leden), over te maken op ons rekeningnummer. U kan het boek evenwel zelf komen afhalen bij één van onze bestuursleden. U hoeft dan geen portkosten te vergoeden en betaalt gewoon 15 EUR of 20 EUR cash (graag gepast):

– Dirk Vandenplas, Baesberg 7, 1502 Lembeek. Wel graag even bellen vooraf om niet voor een gesloten deur te staan: 02 356 16 81 of gsm 0496 84 60 26.

– Christian Lerinckx, Broekborre 160, 1500 Halle. Hier ook graag even vooraf bellen: gsm 0473 500 267.

 

Aangekondigde publicaties voor 2019

Verhandeling nr. 41, “Het Gulden Boek en de Broederschap van O.L.V. Halle” (© 2018) van Mgr. Albert Houssiau, dat bedoeld was als feestelijke afsluiter van het Jubeljaar 2017-18, “Halle 750 jaar Mariastad”, zal pas in 2019 verschijnen. KGOKH-leden zullen op deze Verhandeling kunnen intekenen aan kostprijs (concrete info volgt later). De beschermende leden van 2018 ontvangen hun exemplaar gratis. Het hiermee samenhangende themanummer van Hallensia over de bedevaartbewijzen van O.L.V. Halle (pelgrimsinsignes, “santjes” en vaantjes), zal – vanwege de groeiende omvang – opgewaardeerd worden tot een heuse Verhandeling (de verschijningsdatum is nog niet bepaald).

Verhandeling nr. 42, “De donjon van de Heren van Buizingen” (© 2019) van archeoloog René Borremans wordt dan de eigenlijke Verhandeling voor het volgende werkjaar. Deze bouwhistorische studie van de kasteeltoren van Buizingen, één van de belangrijkste en oudste monumenten in Groot-Halle, zal verschijnen tegen het jaareinde. De publicatie ervan zal gepaard gaan met extra activiteiten (waarover meer ten gepasten tijde). KGOKH-leden zullen op deze Verhandeling kunnen intekenen aan kostprijs. De beschermende leden van 2019 ontvangen hun exemplaar gratis.

 

Eerstvolgende activiteiten

We nodigen u graag uit op onze volgende activiteiten, die we organiseren i.s.m. het Davidsfonds.

Dinsdag 8 januari 2019 om 19.30 u. in het O.L.V.-Centrum te Halle: “De vierde koning, een novelle van Gerard Walschap”. Het verhaal van de drie koningen die naar Bethlehem trokken op zoek naar het kindje Jezus kent iedereen. Maar dat er ook een vierde koning was, die dezelfde tocht aanvatte, dat weet haast niemand. En dat is onterecht. Want precies zijn verhaal brengt ons dichter bij het ware geheim van Kerst… Liesbeth, Guy en Wim brengen een verrassend muzikale vertelling, voor grote kinderen en kleine mensen, naar het boek van Gerard Walschap. Dit jaar is het trouwens 120 jaar geleden dat Gerard Walschap werd geboren. Dit bijzondere verhaal van zijn hand verdient erkenning. Scenario en vertelling: LIesbeth Vandormael – muziekcomposities en uitvoering: Guy Vandenplas en Wim Suys. Leden Davidsfonds en K.G.O.K.H. betalen 10 EUR, niet-leden 12 EUR.

Zaterdag 23 maart 2019 om 19.30 u. in de Sint-Vincentiuskerk van Buizingen: “Ode aan de meesters van het orgel”, een concert n.a.v. het inspelen van het gerestaureerde Van Peteghemorgel in het kader van de “Nacht van de Geschiedenis”, georganiseerd door het Davidsfonds, met als thema: “Meesterschap”. De restauratie van het Van Peteghemorgel is een knap staaltje van meesterschap van de orgelbouwer Verschueren uit Ittervoort (Nederland) en de ontwerper van het restauratiedossier Wim Winters uit Hechtel-Eksel. Twee “meesters in de muziek” vervolledigen het selecte gezelschap: het orgel wordt ingespeeld door Wouter Dekoninck en het koor Vox Veroni, o.l.v. Anja Dierickx, brengt de mooiste barokmuziek en roept de tijdsgeest op van de vroege jaren 1800, toen het orgel door Van Peteghem werd afgeleverd. Kaarten in voorverkoop zijn vanaf 1 februari aan 10 EUR verkrijgbaar bij Hubert Sergeant (organist), Hugo Langbeen (kerkraad), Guy Lernout (Davidsfonds), of Dirk Vandenplas (K.G.O.K.H.). Kaarten aan de kassa: 12 EUR.


UITNODIGING HISTORISCHE WANDELING LEMBEEK OP ZONDAG 14 APRIL “BA DE TUUVERESSE VAN DE MALLA”

Voor deze wandeling trekken we richting Malheide dat samen met Hondzocht één van de oorspronkelijke gehuchten van Lembeek vormt. Het heuvelachtige gehucht Malheide ontwikkelde zich op de flank van de Zennevallei en wordt begrensd door Essenbeek, de taalgrens en het Lembeekbos. Lange tijd bleef de bewoning beperkt tot afgelegen boerenerven en pas in de tweede helft van de 19de eeuw kende het gehucht een sterke ontwikkeling met de klassieke lintbebouwing langsheen het wegennet. Er ontwikkelde zich zelfs een volledig nieuwe wijk – de Congo – en dit was vooral te danken aan de naburige staalindustrie in Clabecq. Maar achter de klassieke lintbebouwing is nog veel open ruimte en kunnen we kennismaken met gevarieerde cultuurlandschappen: kleine en grote koutergebieden, holle wegen, beekvalleien, bosgebieden  en zelfs indrukwekkende vergezichten.

Gids van dienst is Dirk Vandenplas, bestuurslid van onze kring.

Vertrek om 14 u. aan de kerk van Lembeek waar ruime parkeergelegenheid is.

De wandeling duurt ca. 3 uur en loopt grotendeels over wandelpaden. Stevig schoeisel is alvast aangeraden.


Welkom op onze nieuwe blog

Onze webstek was al geruime tijd aan een facelift toe. Het heeft wat geduurd, maar hier is hij dan: onze nieuwe blog. Voortaan kan op onze blog de activiteiten van de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring op de voet volgen. We kiezen bewust voor een blogformule omdat we de dialoog willen aangaan met onze lezers. Heeft u informatie voor ons of wenst u  te reageren op één van de artikels in Hallensia? Dan kan u dat hier.

De blog is nog niet volledig af. Zo komen er in de nabije toekomst nog rubrieken bij en zullen ook verschillende pagina’s verder aangevuld worden. Ook zal er een fotogalerij gelinkt worden aan de blog waar u dan de foto’s van onze uitstappen en lezingen kan bekijken. Deze blog is ‘work in progress’ en moet dé webstek worden voor iedereen die interesse heeft in de geschiedenis van Halle, Lembeek en Buizingen.