Vier met ons mee

Beste leden en sympathisanten,

Het bestuur nodigt jullie met veel plezier uit op de feestelijke receptie ter viering van ons 100-jarige bestaan. Die gaat door op zaterdag 1 april, om 15 u, in de raadzaal van het nieuwe stadhuis.

Aan de hand van enkele powerpoint-presentaties krijg je niet alleen een beeld van het rijke en merkwaardige verleden van onze Kring, maar werpen we ook al een blik op de toekomst. We vertellen je bovendien hoe je ons project Hals Perkament financieel kan steunen. Tenslotte babbelen we gezellig bij onder het genot van een drankje en een knabbeltje.

Beitel deze datum alvast in je agenda, want het bestuur rekent op je vreugdevolle aanwezigheid. In de mate van het mogelijke vragen we ons vooraf te laten weten of je komt en met hoeveel personen (via info@hallensia.be), zodat we ervoor kunnen zorgen dat de receptie naar wens verloopt. Lukt dat niet, geen enkel probleem, ook late beslissers zijn zeker nog van harte welkom. De uitnodiging geldt evenzeer voor belangstellende niet-leden en sympathisanten.


Oproep aan de leden van de KGOKH en het Halse publiek

Halse schepenbrieven op perkament

Op 21 december blaast de Kring 100 kaarsjes uit. Om die heuglijke gebeurtenis extra in de verf te zetten heeft het bestuur besloten een grote reddingsactie op touw te zetten onder de naam “Hals perkament”, waarvoor we een beroep zullen doen op onze leden en sympathisanten. Alle details verneemt u in het decembernummer van Hallensia, maar we willen hier toch al een tipje van de sluier voor u oplichten.

De KGOKH is erin geslaagd doorheen de jaren liefst 500 perkamenten akten, zogenaamde ‘schepenbrieven’, met betrekking tot Halle te verwerven via schenking en aankoop. Die historische documenten willen we graag in ‘publiek bezit’ brengen. Het ultieme doel is de gaten in onze kennis over de periode 1500-1650 op te vullen. Het Halse archiefbestand heeft de tand des tijds immers slecht overleefd. Branden, plunderingen, sabotage, bombardementen, maar ook onachtzaamheid en zelfs diefstal hebben ervoor gezorgd dat het gros van het perkamenten archief mettertijd verloren of zoek geraakt is.

Een eerste en belangrijke stap in onze reddingsactie is het opsporen van nog bestaande perkamenten documenten bij de Groot-Halse bevolking. We vermoeden dat er nog heel wat oude akten, charters, oorkonden… in allerlei lades en kasten stof liggen te vergaren. Menig Hallenaar houdt ze bij omdat het curieuze dingen zijn, ook al zijn ze geschreven in een quasi onleesbaar en onbegrijpelijk Nederlands, Frans of misschien zelfs Latijn waaraan hij/zij geen boodschap heeft. Wij kunnen daarin verandering brengen! We willen alle nog terug te vinden oude perkamenten bijeen brengen om ze te laten reinigen en restaureren, te digitaliseren, in klare tekst uit te schrijven en eventueel te vertalen, te bestuderen en erover te publiceren. De documenten zelf komen in bewaring van het Stadsarchief en worden ontsloten via de digitale archiefbank van Halle.

Vandaar deze oproep: heeft u thuis nog perkamenten documenten liggen m.b.t. Halle, Lembeek of Buizingen, geef ze dan a.u.b. aan de KGOKH zodat de historische informatie die erin schuilgaat niet verloren gaat. Heeft u bij u thuis een onooglijk snippertje liggen, een weerbarstig rolletje, een lijvige boekband, of… de Halse tegenhanger van de Rechtvaardige Rechters, aarzel niet! Wij hoeven zelfs niet te weten hoe u eraan komt, wij vergeten desnoods direct hoe het bij ons terechtkwam, maar we zorgen er wel voor dat het in optimale omstandigheden bewaard wordt in den AST (of in het Rijksarchief, zo dat verplicht is), nadat we het zorgvuldig gerestaureerd (indien nodig) en gedigitaliseerd hebben.

U kan daarvoor contact opnemen met Jurgen (0491 59 18 85 – Halle), Dirk (0474 17 99 58 – Lembeek) of Guy (02 356 00 68 – Buizingen).

Alvast onze uitdrukkelijke dank dat u aan deze reddingsactie meewerkt!


In memoriam Zeger Desmet

 

Zeger ten voeten uit, zoals we hem zullen blijven herinneren: als ervaren gids die anderen op sleeptouw naam in zijn geliefde Halle.

Zeger ten voeten uit, zoals we hem zullen blijven herinneren: als ervaren gids die anderen op sleeptouw nam in zijn geliefde Halle.

Zeger, jij was een vriend en een bedachtzaam medewerker.

In het bestuur van onze Geschied- en Oudheidkundige Kring zullen wij je dankbaar blijven herinneren zoals wij je hebben ervaren tijdens je jarenlange inzet voor onze Kring en voor ons en jouw dierbare Halle.

Dank je, Zeger, voor je talrijke artikels in ons tijdschrift Hallensia. Verscheidene ervan zijn trouwens referentiewerken geworden voor de Halse geschiedschrijving, zoals o.a. jouw studie over het Stevenisme in onze streek en VII Poorten en 7 Pleinen, een onmisbare wandelgids voor alle Hallenaren en anderen die het historische Halle willen ontdekken.

Dank je, Zeger, voor je alerte aandacht en bekommernis voor het Halse bouwkundige erfgoed. Tijdens je dagelijkse wandeling in onze stad hield je het nauwlettend in de gaten, om het te beschermen tegen onbezonnen afbraak.

Dank je Zeger, begaafde stadsgids die generaties toeristen en Hallenaren het waardevolle bouwkundige erfgoed en de historische betekenis van onze stad leerde kennen op een boeiende en taalvaardige wijze.

En er is nog zoveel meer, zoals de ordening van het parochiearchief, je inzet voor het Gregoriaans…

Kortom, Zeger, al wie bekommerd is om het bewaren van ons Halse culturele erfgoed is jou, samen met onze Kring, dankbaar.

Jou, Zeger, en eveneens je echtgenote en zonen, die jou steunden in jouw onvermoeibare ijver, danken wij van harte.

Vriend Zeger, jij verdient het te rusten in vrede.

Raymond Clement, erevoorzitter


K.G.O.K. rondt de kaap van 400 leden

Op 19 oktober ll. rondde de K.G.O.K voor het eerst in zijn bestaan de kaap van 400 leden. Nooit eerder telde de Kring meer effectieve leden (personen die een gewoon of steunend lidmaatschap betalen, in tegenstelling tot de niet-betalende abonnees, zoals instellingen en bevriende organisaties).  Ons nieuwste en dus 400ste lid is Annelies De Laender. Ze woont in Essenbeek, is bibliothecaris, en – heel toepasselijk – historica van opleiding.

De Kring wil graag van deze gebeurtenis gebruik maken, om al zijn leden expliciet te bedanken voor hun jarenlange trouw. Door jullie niet-aflatende steun kan ons genootschap financieel gezond blijven en is het ook voor de toekomst zeker van voldoende werkingsmiddelen, een situatie die, in deze economisch onzekere tijden, voor vele verenigingen welhaast een onbereikbare luxe geworden is. Dankzij jullie jaarlijkse hernieuwing, en dankzij de velen die een steunend lidmaatschap nemen, kunnen we al vele jaren op rij het abonneegeld op zijn huidige, lage bedrag bevriezen. In ruil daarvoor krijgt u elk kwartaal een boeiend tijdschrift in de bus dat, over de jaren heen, enkel verzorgder en luxueuzer geworden is.

De Kring rekent er dan ook op, jullie allemaal in 2014 opnieuw als lid te mogen begroeten (en met jullie hopelijk vele nieuwe leden). Want jullie ondersteuning is absoluut onontbeerlijk. Maar niet alleen jullie financiële bijdrage wordt gewaardeerd, ook jullie talrijke aanwezigheid op wandelingen, lezingen en tentoonstellingen. En jullie mond-aan-mondreclame. Op 21 december 2022, over een goeie negen jaar dus, zal de Kring zijn 100-jarige bestaan vieren. We hopen tegen dan meer dan 500 leden te tellen. Enkel zo kunnen we er voor blijven zorgen, dat de vaantjesboeren van Halle hun lange en rijke geschiedenis niet uit het oog verliezen en dat die geschiedenis niet geheel en al uit het straatbeeld verdwijnt.