Succesvolle Nacht van de Geschiedenis

Op dinsdag 22 maart 2011 had de Nacht van de Geschiedenis plaats, een organisatie van het Davidsfonds. De Nacht van de Geschiedenis was aan zijn 9de editie toe. Het was ook al de 9de keer dat de Davidsfondsafdeling Halle dit evenement mocht organiseren in samenwerking met de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Halle. Sinds enkele jaren wordt gestreefd de activiteiten van de Nacht van de Geschiedenis onder een thema te plaatsen. Zo stond de 9de Nacht volledig in het teken van “feest” en van de feestcultuur.

Voor Halle was het eigenlijk niet lang zoeken om de Nacht met het thema “feest” in te vullen. Er is geen volksfeest in onze stad dat meer mensen aantrekt en aanspreekt dan carnaval. Om het carnaval van Halle te belichten kwamen de organisatoren al vlug uit bij licentiaat Johan Vencken, die in 2005 “100 Joer Tagada. Het verhaal van Halattraction en carnaval Halle” en in 2009 zijn tweede boek “Mijn naam is Vaantjesboer” – over de geschiedenis van Reus Vaantjesboer – schreef. En Johan Vencken beantwoordde volledig aan de verwachtingen. Onder de sprekende titel “’t Es Fiest in de ‘koemme’ van ’t stad” bracht hij naast het verhaal van het Halse carnaval ook iets nieuws.Hij vertelde in een eerste deel het verhaal van de ‘Fieste van de Stieweg’.

Omdat Johan aan een derde boek werkt met als titel “’t Es fiest op ’t Stieweg” kregen de talrijke aanwezigen een voorsmaakje van de vele gegevens die Johan over de feesten en de reuzen van de Lange Steenweg ter beschikking heeft en die hij in zijn nieuwe publicatie zal verwerken. Op het einde van het eerste deel liet hij een film van een ‘fiest’ zien en een geboeid publiek genoot met volle teugen van zoveel nostalgie.

In een tweede deel schetste Johan opnieuw via een multimediavoorstelling en aan de hand van vele unieke foto’s, film- en geluidsfragmenten de evolutie van het Halse carnaval. Het was duidelijk dat Johan, die 13 jaar lang lid van Halattraction geweest is, zich hier op gekend terrein bevond.

Het werd een meer dan gevulde avond. De ongeveer honderd aanwezigen hebben het zich zeker niet beklaagd. Dit viel immers op te maken aan de vele lovende commentaren die achteraf te horen waren. Raymond Clement besloot als voorzitter van de met het Davidsfonds samenwerkende K. G.O.K.H. de avond. Hij had niets dan lof voor de werkkracht van Johan Vencken, die de Halse feestcultuur in kaart aan het brengen is. Hij betrok in de hulde ook Libert Teunckens, de grote bezieler van de ‘Fieste van de Stieweg” en de man die ook rigoureus het archief en de vele filmpjes erover bijhield.

Vertel het voort:

Geef een reactie