HOLVEO publiceert allerlaatste nummer

Eind april rolde het allerlaatste nummer van het Oude Land van Edingen en Omliggende – kortweg HOLVEO – van de persen. Deze kring werd in 1973 opgericht door wijlen E.P. August Roeykens en werd al gauw een begrip in de streek en publiceerde de afgelopen 40 jaar meer dan 10.000 pagina’s over de geschiedenis van het Pajottenland. Het werd een extra dik nummer van net geen 180 blz. met een paar opgemerkte artikels over Lembeek.

Michel Matthijs en Dirk Vandenplas publiceerden niet minder dan 24 moord- en/of marktliederen uit het Oude Land waaronder een aantal over Lembeek.

In een uitgebreid artikel belicht Sonja Van Cutsem de “Vita Veronis” geschreven in het begin van de XIe eeuw door Olbertus, de abt van Gembloers. Deze Vita is in strikte zin geen “levensverhaal” maar wel het verhaal over de vondst van het lichaam van Sint-Veroon in de kerk van Lembeek en over de mirakelen die zich daarna hebben voorgedaan. Vervolgens gaat het over de overbrenging van de relikwieën van Lembeek naar Bergen, de eigenlijke aanleiding tot het schrijven van deze Vita.

Herman Vandormael tenslotte brengt in een opgemerkt artikel het verhaal van een Joods meisje dat tijdens de oorlog in Hondzocht ondergedoken leefde.

 

Vertel het voort:

Geef een reactie