Warm aanbevolen: “De weg naar Van Eyck”

Ik ben onlangs naar de tentoonstelling “De Weg naar Van Eyck” in Rotterdam geweest. Deze is bijzonder de moeite waard voor elke kunstliefhebber en nog meer voor wie belangstelling heeft voor de kunstwerken in de basiliek. De tentoonstelling toont werken van ca. 1360 tot 1460, vnl. schilderijen maar ook vele andere kunstwerken, in totaal negentig stuks groot en klein. Ze is vooral bedoeld om te tonen uit welke kunstomgeving Jan Van Eycks kunst voortgekomen is. En dit is precies de periode en het kunstmilieu waarin onze portaalmadonna’s, het Sacramentshuis en de apostelen zich situeren.

De tentoonstelling toont heel duidelijk hoe de schilderkunst met Van Eyck een sprong voorwaarts maakte, vooral wat betreft het realisme. De beeldhouwkunst had in feite deze sprong al een halve eeuw vroeger gemaakt met namen zoals André Beaunveu en Claus Sluter in de periode 1360-1410. Ze vindt plaats in het Museum Boijmans-Van Beuningen in ruime zalen waar men rustig de vele werken kan bekijken zonder gedrum evenals de twee korte en leerrijke projecties.

Het Museum Boijmans-Van Beuningen ligt op 15 minuten stappen van het Centraal Station van Rotterdam, langs de grote boulevard die van het station naar het stadscentrum leidt. Tickets kunnen on line besteld worden op de website van de NMBS – Internationale verplaatsingen, en uitgeprint worden (de print geldt als treinticket). Het treinticket Brussel-Rotterdam omvat zonder toeslag ook de verplaatsing van Halle naar Brussel. Opgelet: de prijzen van een ticket verschillen enorm al naargelang het type trein (Thalys of IC-IR) en volgens het uur van vertrek. Seniorentickets (retour) in semiflex vanaf €40,40.

In Rotterdam kan je ook een voordelig combinatieticket verkrijgen voor toegang tot museum “inclusief tentoonstelling” en een sober maar lekker middagmaal in het luxueuze Bilderberghotel vlakbij het museum. Prijs € 30 ipv € 50. (museum en tentoonstelling alleen: € 16,50. De vrije toegang – alleen tot de vaste collectie – op woensdag is wegens financiële problemen met onmiddellijke ingang afgeschaft.) Het ticket is te verkrijgen zowel in het Museum als aan de receptie van het hotel. Dit ticket is niet on line te verkrijgen.

Duur van de tentoonstelling: 13.10.2012 t/m 13.02.2013. Open van dinsdag t/m zondag.

Tips voor wie de link met de basiliek wil leggen: in het bijzonder handige gidsboekje voor de tentoonstelling dat in de toegangsprijs is inbegrepen,

  • Staat “Internationale gotiek” voor de gotische kunst (architectuur, beeldhouwkunst, schilderkunst en andere) voor de gotiek van de periode 1350-1410. Typerend hiervoor zijn de Halse portaalmadonna’s en de Drie Koningen);

  • Staat “De Meester van Hakendover” voor de onbekende kunstenaar(s) wiens hoofdwerken het sacramentshuis en de twaalf apostelen van de basiliek zijn. In de beeldhouwkunst gebeurt de sprong voorwaarts dus vroeger, met André Beauneveu (1364) en Claus Sluter.

Marcel Franssens

Zie ook de website van het museum: http://www.boijmans.nl/nl/7/kalender/calendaritem/883/de-weg-naar-van-eyck

Vertel het voort:

Geef een reactie