Uitnodiging lezing: Wie heeft Lahaut vermoord?

Julien Lahaut hoofd” “Zeer sympathiek, die processie hier,” vond hulppastoor Rik Devillé. Het was de zomer van 1974. Ter gelegenheid van het honderdjarige bestaan van hun parochie beeldden inwoners van Essenbeek oude beroepen en klederdrachten uit. Devillé zag herders, boerenmeiden en scharenslijpers. “En plots, middenin de optocht, een jagersfiguur,” weet hij nog. “Deze man droeg witte handschoenen en hield een pistool vast. En iedereen moest lachen. Ik vroeg aan de mensen rond mij: wat voor beroep beeldt hij uit? Er kwamen cryptische antwoorden. Er werd met me gelachen. Ik was dan ook nieuw in dat dorp. Pas achteraf is het me verteld: daar liep de moordenaar van Julien Lahaut.”

De Kon. Geschied- en Oudheidkundige Kring van Halle en het Davidsfonds van Halle nodigen u uit op een boeiende lezing in het kader van de Nacht van de Geschiedenis: “Wie heeft Lahaut vermoord?” door Prof. Dr. Emmanuel Gerard.

Monument Julien Lahaut in Seraing

Emmanuel Gerard is historicus en gewoon hoogleraar aan de KU Leuven. Van 2003 tot 2010 was hij decaan van de Faculteit Sociale Wetenschappen. Hij onderwijst in de hedendaagse geschiedenis en publiceerde over het interbellum, de relatie religie-maatschappij, parlementaire geschiedenis, de monarchie en de dekolonisatie van Congo. Sinds 2011 leidt Emmanuel Gerard het onderzoeksproject naar de moord op Julien Lahaut in het kader van een samenwerkingsovereenkomst tussen SOMA (Studie- en Documentatie­centrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij) en de KU Leuven.

Cover boekOp 11 augustus 1950 wordt de eedaflegging van Koning Boudewijn door communisten verstoord met de beruchte kreet “Vive la République”. Een week later wordt de populaire communistische partijleider, Julien Lahaut, voor zijn deur neergeschoten. Het is de belangrijkste politieke moord in de Belgische geschiedenis, maar ze wordt nooit opgehelderd.

In zijn lezing werpt Professor Emmanuel Gerard een kritische blik op het gerechtelijk onderzoek en gaat op zoek naar nieuwe sporen. Voor Hallenaren is het daarbij zeer de vraag of de in vroegere publicaties al genoemde “Adolphe” (schuilnaam) uit Halle met de moord iets te maken heeft gehad. Of waren het andere Hallenaren die bij de moord betrokken waren?

Deze unieke lezing vindt plaats in het O.L.V.-Centrum te Halle op dinsdag 24 maart 2015 om 20 uur. Leden K.G.O.K.H. en Davidsfonds betalen 5 Euro, niet-leden 8 Euro.

Vertel het voort:

Geef een reactie