Welkom

Welkom op de website van de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring van Halle.

Sinds 1922 maakt de KGOKH (kortweg “de Kring”) de geschiedenis van Halle toegankelijk d.m.v. publicaties, voordrachten, wandelingen en tentoonstellingen over lokale historische onderwerpen. Door zijn onafgebroken aandacht voor het rijke verleden van onze Zennestad en haar deelgemeenten en door zijn onverdroten inzet voor het behoud van waardevol erfgoed, is de Kring uitgegroeid tot één van de belangrijkste socioculturele verenigingen in Halle. We zijn een dynamische heemkring die in het erfgoedlandschap van Zuidwest-Brabant en het Pajottenland niet meer weg te denken valt. Als historisch genootschap zetten we onze expertise in om het stadsbestuur bij beleidsbeslissingen te adviseren.

De KGOKH stelt zich tot doel op te treden als behoeder van het geheugen van onze plaatselijke gemeenschap. Nu onze leefomgeving steeds sneller verandert en de culturele globalisering steeds sneller aan terrein wint, is een vereniging als de onze meer nodig dan ooit. De Kring zet zich in om het verleden maximaal in het Halse straatbeeld zichtbaar te houden en bekommert zich erom de “plaatsen van herinnering” – waaraan de Hallenaars hun gedeelde identiteit ontlenen – te behouden en te herwaarderen.

De KGOKH heeft daarvoor uw hulp nodig! Door lid te worden schenkt u ons niet alleen uw morele, maar ook uw broodnodige financiële ondersteuning. Zo kunnen we onze opdracht blijven uitvoeren, onze stem met het nodige gezag laten horen, en nieuwe initiatieven ontplooien. Door lid te worden werkt u mee aan ons project om het Halse verleden te onderzoeken, levend te houden voor de Hallenaren van nu en te bewaren voor de Hallenaren van de toekomst.

Hiervan-2

Uw lidmaatschap is niet zomaar een donatie; u krijgt er heel wat voor terug! Elke drie maanden (in maart, juni, september en december) ontvangt u een rijkelijk gestoffeerde aflevering van ons fraaie tijdschrift Hallensia, waarin op boeiende wijze over de grote en de kleine geschiedenis(sen) van Groot-Halle verteld wordt. U krijgt toegang tot voordrachten, lezingen, filmavonden, wandelingen, ledendagen, uitstappen of tentoonstellingen, gratis of aan verminderd tarief. En minstens om de twee jaar verschijnt er een Verhandeling over een lokaal historisch onderwerp – een wetenschappelijke studie waarop u aan gunsttarief kan inschrijven.

Niet alleen leert u dus een heleboel bij over het leven van uw voorouders, u heeft ook de voldoening mee te werken aan een boeiend en belangrijk project. Wilt u weten wat dat precies inhoudt? Lees dan artikel 3 van onze statuten (die u terugvindt onder het gelijknamige tabje in het menu bovenaan). Daarin leggen we precies uit waar we voor gaan.

U bent al volwaardig lid vanaf 30 EUR per jaar. U ontvangt dan alle Hallensia-nummers van het lopende kalenderjaar en geniet van alle voordelen. U kan ook steunend lid (50 EUR of meer) worden, of zelfs beschermend lid (100 EUR of meer). Beschermende leden ontvangen in december een speciale attentie.

Wie graag op de hoogte blijft van onze activiteiten en publicaties (ook als u geen lid wordt), kan zich abonneren op (H)AL(L)Ert, onze digitale nieuwsbrief. Stuur daarvoor een e-mail naar info@hallensia.be. Ook via onze Facebookpagina en deze blog komt u meer te weten over onze werking.

Kerktoren basiliek

Tenslotte nog dit: de KGOKH heeft ook nood aan medewerkers. Daarom deze oproep aan eenieder, maar speciaal aan de jeugd: bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van Halle, heeft u frisse ideeën of steekt u graag de handen uit de mouwen? Aarzel dan niet om ons te contacteren via info@hallensia.be. Iedereen is van harte welkom, van Web 2.0 specialisten tot handige Harry’s, van mensen die goed zijn met woorden tot mensen die goed zijn met cijfers, van extraverten tot stille krachten. Er is meer dan ooit werk aan de winkel!

Uw steun en hulp zijn onontbeerlijk! Dank u voor uw belangstelling en hopelijk snel tot ziens, op een van onze activiteiten.

Jurgen Vandebotermet, voorzitter

Vertel het voort: