Red het geheugen van Halle

Spring met ons in de Bres en steun onze inzamelingsactie !

Op 21 december 2022 blies de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring van Halle 100 kaarsjes uit. Om aan die heuglijke gebeurtenis een blijvende meerwaarde te geven, zijn we van start gegaan met een grote reddingsactie, die we de naam Hals perkament gegeven hebben.

Er zitten namelijk zoveel gigantische gaten in het geheugen van Halle dat we van een acute vorm van dementie moeten spreken. In 1595 brandde het Halse stadhuis tot de grond af. In 1691 werd het leeggeplunderd door Franse troepen. In 1798 verbrandden Boerenkrijgers de archieven op de Grote Markt en staken voor alle zekerheid nog maar eens het stadhuis in brand. Wat nog restte van de oude Halse archieven ging grotendeels in vlammen op toen Duitse bommenwerpers in het begin van de Tweede Wereldoorlog het Rijksarchief van Mons in de as legden. Zo ging een schat aan documenten vol waardevolle geschiedkundige informatie verloren. Zo werden vijfhonderd jaar (1300-1795) aan onvervangbare herinneringen uit het Halse geheugen gewist.

Toch ging niet alles reddeloos verloren. De Kon. Geschied- en Oudheidkundige Kring is erin geslaagd 500 perkamenten akten van Halle uit de periode 1500-1650 te verwerven. Die kunnen ons veel leren over de families die toen in Halle woonden en over de onroerende goederen die zij kochten en verkochten. Misschien is ook uw familie in die documenten terug te vinden? Om daar achter te komen, hebben we uw hulp nodig.

Momenteel zijn al die perkamenten nog opgerold, vaak met touwtjes erom heen. Ze moeten gereinigd en gerestaureerd worden, want ze zijn doorheen de eeuwen zeer vuil geraakt, beschimmeld of gescheurd. Ze moeten voorzichtig opengerold en vlak gemaakt worden, bewaard in optimale omstandigheden, gedigitaliseerd, opgenomen in een databank, uitgeschreven in klare tekst, vertaald en bestudeerd, geïnterpreteerd en gepubliceerd. Dat kost allemaal handen vol geld – 25.000 EUR om precies te zijn – en daarom rekent de Kring op uw financiële steun. Er zijn vier formules:

GRAAF: u doneert 20 EUR. Duikt uw familienaam op in het onderzoek, dan brengen we u op de hoogte van de gevonden informatie.

HERTOG: u doneert 50 EUR. Daarmee adopteert u een akte. Na restauratie en digitalisering ontvangt u de scan van het perkament. Na transcriptie ontvangt u de uitgeschreven tekst. Bij publicatie van de onderzoeksresultaten nemen we uw naam op in het boek. U geniet tevens van het voordeel van de vorige formule.

KONING: u doneert 200 EUR. U wordt uitgenodigd op een exclusieve rondleiding achter de schermen van den AST (museum en archief van Halle), waar u de restauratrice aan het werk kan zien. U geniet tevens alle voordelen van de vorige twee formules.

KEIZER: u doneert 500 EUR. U ontvangt een ingelijste kwaliteitsafdruk (A3) van een prachtige ingekleurde gravure uit de Diva Virgo Hallensis van Justus Lipsius, waarop het ommuurde Halle uit 1605 afgebeeld staat. U geniet tevens alle voordelen van de vorige drie formules.

Scroll met uw muis een eind naar beneden om te zien hoeveel donaties we intussen ontvangen hebben.

ONTVANGEN DONATIES

GRAAF
HERTOG
KONING
KEIZER
EURO

Intussen ontvingen we ook al 1.000 EUR subsidie van Zender (de Cultuurregio Pajottenland & Zennevallei). Om ons doel te bereiken hebben we dus nog 18.420 EUR nodig.

Wat ons project heel precies inhoudt en waarom het belangrijk is voor Halle en de Hallenaren, leest u door te klikken op dit artikel.

Bent u overtuigd? Staat u, 1691 indachtig, te popelen van ongeduld om met ons in de Bres te springen? Aarzel dan niet en stort het bedrag van uw keuze op onze bankrekeningIBAN BE64 0010 9717 2252 en BIC GEBABEBB, van de Kon. Geschied- en Oudheidkundige Kring van Halle – met vermelding van “Hals perkament” in het veld voor de vrije mededeling. Graag ontvangen we van u ook nog een e-mail (die u naar perkament@hallensia.be stuurt) met daarin uw naam, adres en telefoonnummer. Zo kunnen we u contacteren en bedanken.

Sint-Martinus geeft de helft van zijn mantel aan een naakte bedelaar - Kerkarchief Halle

We hebben er bewust voor gekozen om onze inzamelingsactie niet via één van de bekende crowdfunding platformen te laten lopen, omdat die een percentage van de donaties afsnoepen en onnodige beperkingen opleggen, zoals enkel betalingen met kredietkaarten toelaten, een looptijd van slechts enkele maanden toestaan en het alles of-niets-principe opleggen (zo je streefcijfer niet binnen de gestelde termijn gehaald wordt, krijgen de donateurs hun bijdrage teruggestort). De KGOKH wenst in alle vrijheid zijn actie te kunnen ontplooien. Bovendien hebben we inmiddels onze betrouwbaarheid ruimschoots bewezen.

Het bestuur van de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring dankt u van ganser harte voor uw financiële hulp bij en morele steun aan dit project, waarmee we het Halse geheugen kunnen opfrissen. Een mooier geschenk voor haar 100ste verjaardag kan onze vereniging zich niet inbeelden.

Vertel het voort: