Burgerwetenschappers gezocht

Hou je van kruiswoordpuzzels en woordraadsels? Lees je graag historische detectives? Ben je gefascineerd door tijdcapsules? Zijn kwaliteiten als koppige volharding, stugge vastberadenheid, tomeloze inzet en aanstekelijk enthousiasme op jou van toepassing? Ben je tenslotte niet bang van een stevige uitdaging? Word dan burgerwetenschapper en help ons 500 ‘cryptische’ boodschappen uit het verleden van Halle te ontcijferen.

Het project Hals perkament beoogt niet alleen om de 16de- en 17de-eeuwse schepenakten uit Halle te laten restaureren, we willen uiteraard ook weten wat erin staat en wat we eruit kunnen leren. Daarom moeten ze getranscribeerd worden, maar die klus kunnen we onmogelijk alleen aan. Om ze te klaren hebben we de hulp nodig van een tiental burgerwetenschappers, nieuws-gierige speurneuzen met interesse in (Halse) geschiedenis die graag meewerken aan een interessant en nuttig citizens science project en al doende nieuwe vaardigheden aanleren en (taal)historische kennis opdoen.

Wil je weten welke families 500 jaar geleden al in Halle woonden? Welke eigendommen ze kochten en verkochten en waar die gelegen waren? Hoe het Frans en het Nederlands toen klonken? Al die kennis, eeuwenlang vergeten, kan jij opnieuw ontdekken terwijl je de akten leest en uitschrijft.

Lijkt het jou een fijn idee om ‘oud schrift’ te leren lezen? Wij reiken je graag alle nodige hulpmiddelen aan en helpen je op weg met een korte introductiecursus in teamverband. Transcriberen doe je thuis op de PC, wanneer je er zin in hebt, aan de hand van hoge-resolutiescans. Je doet zo veel of zo weinig als je zelf wil, er is immers geen resultaatsverbintenis. Het enige wat we vragen is dat je zo zorgvuldig mogelijk werkt, met zin voor accuratesse. Geregeld komen we samen om ervaringen uit te wisselen, moeilijk leesbare woorden of afkortingen op te lossen, of voor een transcriptieavond in teamverband, onder het genot van cake, koffie en thee.

Spreekt deze oproep je aan? Stuur dan gerust een vrijblijvende e-mail met je contact-gegevens een een kort woordje over jezelf naar perkament@hallensia.be.

Zodra we voldoende kandidaten hebben, kunnen we van start gaan. Dat zal vermoedelijk in het najaar zijn. Tenslotte benadrukken we nog eens dat er geen paleografische voorkennis vereist is, en dat we dit transcriptieproject aanpakken in een geest van niet-competitieve samenwerking in een gemoedelijke sfeer.

In dit artikel kom je alvast veel meer te weten over het project in het algemeen en het transcripteluik in het bijzonder.

Graag tot binnenkort!

Vertel het voort: