Perkamenten gezocht

Het Halse archiefbestand heeft de tand des tijds slecht overleefd. Branden, plunderingen, sabotage, bombardementen, maar ook onachtzaamheid en zelfs diefstal hebben ervoor gezorgd dat het gros van het archief mettertijd verloren of zoek geraakt is.

Als gevolg daarvan is elk oud document dat op Groot-Halle betrekking heeft waardevol, ook al is het van particuliere aard, omdat het bijna zeker geschiedkundige gegevens bevat die nergens anders meer terug te vinden zijn. Dat besef heeft de KGOKH doordrongen van de noodzaak om dergelijke documenten terug aan het licht te brengen.

Daarom roepen we het publiek op om ons te helpen oude documenten m.b.t. Groot-Halle op te sporen. We zijn er immers zeker van dat er nog heel wat akten, charters, oorkonden… uit voorbije eeuwen in allerlei lades en kasten van Hallenaren stof liggen te vergaren. Menigeen houdt ze bij als curiosum, ook al zijn ze geschreven in een quasi onleesbaar en onbegrijpelijk Nederlands, Frans of misschien zelfs Latijn waaraan de bezitter geen boodschap heeft. Maar voor ons kunnen ze van grote heemkundige waarde zijn.

Dus: heeft u thuis nog perkamenten of papieren rolletjes, boekjes, oorkonden… of een lijvige foliant m.b.t. Halle, Lembeek of Buizingen liggen, breng ze dan a.u.b. binnen bij de Kring (of laat ze binnenbrengen), zodat de historische informatie die erin schuilgaat niet verloren gaat. Stuur een mailtje naar perkament@hallensia.be, of geef een belletje aan Jurgen (0491 59 18 85 – Halle), Dirk (0474 17 99 58 – Lembeek) of Guy (02 356 00 68 – Buizingen). Of het nu een onooglijk snippertje, een weerbarstig rolletje of… de Halse tegenhanger van de Rechtvaardige Rechters is, aarzel niet! Wij hoeven niet te weten hoe u eraan komt, maar we zorgen er wel voor dat het in optimale omstandigheden bewaard wordt in den AST of in het Rijksarchief, nadat we het zorgvuldig gerestaureerd en gedigitaliseerd hebben.

Tenslotte willen we erop wijzen dat stukken die niet van particuliere, maar van publieke aard zijn – zoals documenten die uit een klooster komen of die tot stand kwamen als gevolg van de werking van een overheid – bij wet in het rijks- of stadsarchief thuishoren, dat het bezit ervan in particuliere handen verboden en strafbaar is en dat ze financieel waardeloos zijn omdat ze bij verkoop aangeslagen worden. De Kring wenst ook voor zulke ‘aangebrande’ stukken als discreet en betrouwbaar doorgeefluik te fungeren, dat enerzijds de anonimiteit van de schenker garandeert, maar er anderzijds wel voor zorgt dat het stuk terug in publiek bezit komt.

We hopen ook dat een aantal belangrijke historische bronnen die tot ver in de twintigste eeuw deel uitmaakten van het stads- of kerkarchief – zoals memorieboeken, vondelingenboeken, vonnissenboeken en registers – maar die nu al enige tijd spoorloos zijn, op die manier terug boven water komen.

Vertel het voort: