Heemdag Heemkunde Vlaams-Brabant

 

Julies Ost ontvangt zijn oorkonde

De stad Halle en onze Kon. Geschied- en Oudheidkundige Kring waren vorige zondag 29 mei ll. gastheer voor de provinciale vergadering van Heemkunde Vlaams-Brabant. Onze voorzitter Raymond Clement opende de dag met als thema “kloosters en devoties”.

In de raadzaal van het stadhuis gaf ons bestuurslid lic. Johan Vencken een voordracht “Halle, Poort naar de Europese Geschiedenis”. Aan de hand van de hoogtepunten uit de meer dan 700 jaar oude geschiedenis van het bedevaartsoord Halle, schetste hij de band die er bestaat tussen de feiten uit onze lokale geschiedenis en de belangrijke feiten en personen uit de West-Europese geschiedenis.  Historicus Henri Vannoppen schetste dan weer de grondgedachte kloosters in 50 vragen en maakte de aanwezigen er op attent dat het dringend tijd wordt om de geschiedenis van onze kloosters vast te leggen voor het nageslacht.

 

Reeds dertig jaar wordt ieder jaar ter gelegenheid van de provinciale vergadering ook de Prijs voor Heemkunde Vlaams-Brabant uitgereikt. Deze prijs valt beurtelings ofwel een heemkundige ofwel een heemkring te beurt. Vorig jaar werd de prijs nog toegekend aan de heemkundige kring Hertog Hendrik I van Vilvoorde.

Dit jaar ging de prijs naar Julius Ost, historicus bij Het Oude Land van Edingen. De 88-jarige kranige laureaat uit Herne werd geprezen voor zijn inzet voor heemkunde in het algemeen en de lokale geschiedenis van Edingen en omliggende in het bijzonder. “Julius Ost was bezorgd om zijn volk, zijn streek en vooral het gewone volk. Het was de tijd waarin heemkunde een belangrijke rol speelde in de sociale en culturele emancipatie van een gemeente. Julius Ost heeft daar zeer sterk toe bijgedragen”, aldus Dr. Henri Vannoppen.

Als afsluiter mocht schepen Guy Nechelput in naam van burgemeester Dirk Pieters de aanwezigen uitnodigen op een receptie. In de namiddag konden de aanwezigen de basiliek, het museum en de historische binnenstad van Halle ontdekken. Zij werden vakkundig rondgeleid door de streekgidsen. (Bron tekst en foto: www.editiepajot.com).

Vertel het voort:

Geef een reactie