1349 Hoe de Zwarte Dood Vlaanderen en Europa veranderde

Lezing Joren Vermeersch Facebook event

Stilaan herneemt voor de KGOKH het normale leven in dit (post)corona tijdperk. Het bestuur is dan ook zeer verheugd om – in nauwe samenwerking met het Davidsfonds Halle – opnieuw een activiteit mét publiek te kunnen organiseren.

In het kader van de Nachten van de Geschiedenis nodigen wij u graag uit op een boeiende lezing: 1349 – Hoe de Zwarte Dood Vlaanderen en Europa veranderde. De spreker, Joren Vermeersch, is jurist en historicus (UGent). Hij is sinds september vorig jaar vaste columnist bij De Standaard. In 2015 won hij de De Schaepdrijverprijs van de Gentse Universiteit met de verhandeling over de economische effecten van de Zwarte Dood in Vlaanderen en Europa. Dat onderzoek verwerkte hij in 2019 tot een vlot leesbaar boek, dat ondertussen aan zijn negende druk toe is.

Joren Vermeersch

In de lezing zal Joren Vermeersch ingaan op het toeslaan van de dodelijke ziekte en vervolgens op hoe de massale sterfte de maatschappij van toen diepgaand heeft getransformeerd.

Een pandemie die uit Azië via Noord-Italië Europa binnendrong, de lockdown na de doortocht van de moordende ziekte, de zware tol aan mensenlevens, de stijgende prijzen en bevooradingsproblemen na de pestgolf…  Het zijn zovele herkenbare elementen die ook in 2019-2021 ons leven hebben bepaald. Vermeersch behandelt een thema uit de 14de eeuw dat nog verrassend actueel kan worden genoemd.

Deze unieke lezing vindt plaats in het O.L.V.-Centrum te Halle op dinsdag 9 november 2021 om 19u30 en staat open voor iedere geïnteresseerde. Leden van KGOKH en Davidsfonds betalen 5 €, niet-leden 8 €. Na de lezing kan u bij de auteur een exemplaar van zijn boek aankopen en laten signeren. Tijdens de pauze en de signeersessie kan u lekkere drankjes bekomen aan de bar. Niet-leden kunnen intussen ook kennis maken met onze vereniging en publicaties.

Wij hopen u die avond (opnieuw) te mogen verwelkomen voor een hartelijk weerzien of een aangename kennismaking.

Vertel het voort:

Comments are closed.