Nieuwe verhandeling van Marcel Franssens over de bouwgeschiedenis van het historisch stadhuis

Op woensdag 28 maart hield ons bestuurslid Marcel Franssens een zeer gesmaakte en talrijk bijgewoonde voordracht in het historisch stadhuis over… jawel, het historisch stadhuis. Gedurende een goed uur hield Marcel een boeiende uiteenzetting over de bewogen bouwgeschiedenis van dit prachtige monument, waarvan de trouwzaal bij menig Hallenaar zoete herinneringen naar boven brengt. Het publiek luisterde ademloos toe terwijl Marcel vertelde hoe het stadhuis tot stand was gekomen, welke rampen het hadden getroffen, welke zware verbouwingen en lichte ingrepen het had ondergaan, en wat de op stapel staande restauratie en herbestemming inhielden. D.m.v. scans van oude stadsgravures en originele bouwplannen kregen de toehoorders een klare kijk op de architecturale geschiedenis van dit meesterwerk van de “Vlaamse Renaissance” en op de belangrijke maatschappelijke rol die het de voorbije vier eeuwen onafgebroken vervuld heeft… en  in de nabije toekomst, meer dan ooit, zal blijven vervullen als “stadhuis van de vrije tijd”.

Na afloop van de voordracht volgde er een receptie met een hapje en een tapje, aangeboden door het stadsbestuur. Intussen konden belangstellenden met Marcel als gids afdalen in de donkerste krochten en spelonken (voor één keer goed verlicht) van het stadhuis om enkele merkwaardige restanten van vroegere bouwfasen te inspecteren.

Van Marcels grondige en nauwkeurige architecturale onderzoek werd door hemzelf een prachtige verhandeling gemaakt, uitgegeven door onze Kring, die de komende decennia hét referentiewerk zal blijven voor al wie meer wil weten over de Bouwgeschiedenis van het Historisch Stadhuis van Halle (Verhandeling Nieuwe Reeks, nr. 36).

Tijdens de receptie konden de leden van de Kring deze verhandeling gratis in ontvangst nemen (als onderdeel van hun abonnement van 2012 op ons kwartaalschrift Hallensia). Tegelijk kregen ze ook al het eerste nummer mee en, als toemaatje, addendum nr. 2 op het Lexicon Bekende Hallenaren van onze ondervoorzitter, Johan Vanvolsem. In het eerste nummer van Hallensia vindt u een bonte waaier van artikels over, o.m., de broederschap van OLV van Halle in Mons, Halse carnavalgroepen omstreeks 1900, Halle op oude kaarten, 200 jaar Conscience in Halle, Hals dialect en Lembeekse bijnamen.

Wie nog geen lid is van onze Kring en toch graag de verhandeling van Marcel Franssens wenst te ontvangen, kan ze bestellen als apart nummer (€ 10,00 + verzendingskosten) of als onderdeel van het jaarabonnement 2012 op Hallensia (€ 25,00 zonder verzendingskosten) door het juiste bedrag te storten op rekening IBAN BE64 0010 9717 2252 van de Kring.

Vertel het voort:

Geef een reactie