Restauratiefase IX van de basiliek

Restauratiefase IX van de noordkant van de basiliek draait nu op volle toeren. Een heel bijzonder onderdeel hiervan is de rijkversierde Trazegnieskapel. Van verscheidene van de beeldhouwwerkjes zijn er afgietsels bewaard (foto links) die bij de restauratie in de 19de eeuw gemaakt werden om als voorbeeld te dienen voor de kopieën (foto rechts) die er toen – ter vervanging van de verweerde originelen – door ervaren beeldhouwers van vervaardigd werden. De plaats van de kopie in de gevel is aangeduid op de tekening (afbeelding onderaan).

 

 

Een tiental 19de-eeuwse afgietsels van verscheidene delen van de basiliek werd in orde gebracht en zal in de toekomst dienen voor toelichtingen ten behoeve van bezoekers en toeristen. Voor elk beeldhouwwerkje beschikken we over de foto en de precieze locatie van de kopie en het afgietsel.

Een vergelijking van de afgietsels met de kopieën toont aan, dat de restaurateurs van de 19de eeuw de basiliek zo getrouw als mogelijk hebben hersteld. Iconografisch gaat het om zeer getrouwe kopieën. Qua stijl moet vastgesteld worden, dat de kopieën meestal duidelijk “molliger” zijn uitgevallen dan de verdwenen originelen (nog vertegenwoordigd door de afgietsels).

Marcel Franssens

 

 

Vertel het voort:

Geef een reactie