De familie Van Peteghem en het orgel van de Sint-Vincentius in Buizingen

In het kader van de elfde Nacht van de Geschiedenis (met als thema vakmanschap) organiseerden Davidsfonds Halle en de KGOK een namiddag over de familie Van Peteghem en het door hen gebouwde orgel in de Sint-Vincentiuskerk van Buizingen.

Guy Lernout, bestuurslid van onze Kring, bracht – zoals we dat intussen van hem gewend zijn – een helder en boeiend verslag van zijn onderzoek in de parochie-archieven naar de bouw, het onderhoud, de ongelukkige verbouwing en de bescherming van het Van Peteghem-orgel in de loop van de 18de-20ste eeuw. In zijn exposé onderstreepte Guy het grote muziek- en kunsthistorische belang van het orgel en de noodzaak van de op handen zijnde restauratie ervan.

Guy Lernout schetst de geschiedenis van het Van Peteghem-orgel.

Vervolgens kregen de aanwezigen de kans om een unieke blik te werpen op de binnenkant van het orgel. Dankzij de deskundige uitleg van Stan Arnauts, orgelbouwer uit Kortenaken, werden we heel wat wijzer over hoe orgels werken, hoe ze gebouwd en onderhouden worden en hoe ze bespeeld worden. Na afloop was iedereen danig onder de indruk van de grote complexiteit en het buitengewone vernuft van deze al te vaak miskende muziekinstrumenten. Het is zonneklaar dat het uitstervende beroep van orgelbouwer heden ten dage veel te weinig naar waarde geschat wordt en dat het een kleine ramp zou zijn voor het muziekpatrimonium en -leven in Vlaanderen als dit eeuwenoude ambacht verloren zou gaan.

Stan Arnauts toont een orgelpijp.

Stan Arnauts toont een orgelpijp.

Een onvoorzien toemaatje kregen we middels de handen en voeten van Dirk Ottoy, directeur van de Servaisacademie, die ons liet horen hoe veelkleurig orgelmuziek is toen hij ons op virtuoze wijze doorheen de verschillende registers loodste.

Wie niet het geluk had deze leerrijke namiddag bij te kunnen wonen, kan dat gemis nog ietwat goedmaken. Een uitgeschreven versie van de lezing van Guy Lernout zal eerstdaags in Hallensia verschijnen. Tijdens de lectuur ervan moet u de hemelse klanken er wel zelf bij fantaseren.

Vertel het voort:

Geef een reactie