Historische wandeling in Essenbeek

In het jaarprogramma Open wandelingen van de Zuidwest-Brabantse streekgidsen stond voor 21 oktober jongstleden een historische wandeling doorheen Essenbeek gepland. De gids was ons KGOKH-bestuurslid Marcel Franssens. Vijfendertig deelnemers waren present, waaronder belangstellenden uit “verre” plaatsen als Geraardsbergen en Affligem. Het weer was uitzonderlijk goed en iedereen genoot dan ook volop van de stevige wandeling van twee en een half uur doorheen de Warande, over het Houtveld en vervolgens naar de Boterham.

Verrassend was hoeveel historische en geografische gegevens er op wijzen, dat Essenbeek niet zomaar op een willekeurige plaats in het landschap is ontstaan maar daarentegen op een bijzonder strategische plaats tot stand kwam. Verder werd duidelijk hoe het Essenbeek van vandaag samengesteld is uit diverse wijken die uit verschillende historische perioden dateren.

De deelnemers verklaarden achteraf, dat deze ontdekkingstocht doorheen Essenbeek voor hen een echte openbaring was gebleken, waarin ze niet alleen onbekende hoekjes hadden leren kennen maar ook allerlei nieuwe inzichten en kennis hadden verworven.

Het jaarprogramma van de Open Wandelingen van de streekgidsen van Zuidwest-Brabant kan altijd aangevraagd worden in het toerismekantoor te Halle.

Vertel het voort:

Geef een reactie