De Neuer Heimat- und Geschichtsverein uit Werl op bezoek in Halle

P1030756

Van vrijdag 25 tot zondag 27 oktober ll. ontving de K.G.O.K. onze zustervereniging uit Werl: de Neuer Heimat- und Geschichtsverein. Onze Duitse gasten kregen een warm onderkomen bij de bestuursleden thuis, waar ze de Halse gastvrijheid aan den lijve mochten ondervinden.

Vrijdagnamiddag werd er een bezoek gebracht aan de historische kern van Buizingen, waar het oudste – maar meest veronachtzaamde – monument van Halle staat: de rechter kasteeltoren van het voormalige gemeentehuis, nog goed te herkennen als een donjon uit de volle middeleeuwen. Zaterdag lieten we onze Duitse vrienden kennismaken met de hoofdstad van Vlaanderen. We gidsten hen niet alleen over de prachtige Grote Markt en door de drukke straten errond, maar verkenden vooral het oude hart van Brussel: de site van de Coudenberg, waar de stad oorspronkelijk tot stand kwam. Vanop het dakterras van het Muziekinstrumentenmuseum, gevestigd in één van de mooiste Art Nouveaugebouwen van Brussel, Old England, hadden we een adembenemend zicht op de binnenstad. Vervolgens kwamen het Paleis van Karel van Lotharingen en de Koninklijke Bibliotheek (Albertina) aan de beurt, alwaar we het Museum van het Boek (Librarium) en de Nassaukapel (het laatste overblijfsel van het Paleis van Oranje-Nassau) bezochten. Het hoogtepunt van de dag was een ondergronds bezoek aan het het voormalige Paleis op de Coudenberg: de overblijfselen van het paleis van de hertogen van Bourgondië en van keizer Karel. Zondagochtend was een vrij moment. Sommigen woonden de misviering in Buizingen bij, anderen bezochten de Romeinse tumuli in Buizingen en de prehistorische grafheuvels in het Hallerbos. Het jumelageweekend werd afgerond met een bezoek aan de basiliek, waar Witse en Karel van Breda het Mysterie van de bouwmeester toelichtten. En uiteraard werd doorheen het weekend geregeld een gezellig en smakelijk bezoek gebracht aan Halse en Brusselse cafés en restaurants, want van cultuur alleen kan een mens niet leven.

We mogen gerust besluiten, dat dit jumelageweekend een doorslaand succes was. Door het hartelijke persoonlijke contact werden de vriendschapsbanden weer stevig aangehaald. Nu het stadsbestuur – uit besparingsoverwegingen – besloten heeft geen geld meer vrij te maken voor de  jumelage is het des te belangrijker dat verenigingen zoals de onze het gecontesteerde ideaal van Europese broederschap en solidariteit blijven uitdragen, in woord en daad, zodat deze mooie traditie van verbroedering, verstandhouding en vriendschap over de landsgrenzen heen niet voortijdig verwatert.

Vertel het voort:

Geef een reactie